laupäev, 2. jaanuar 2021

Fredrik Backman "Britt-Marie oli siin"

 


* Raske on öelda, millal armastus õide puhkeb- sa ärkad ühel päeval ja äkitselt on see puhkenud. Närbumine käib samamoodi- ühel päeval on liiga hilja Armastusel on palju ühist rõdutaimedega- vahel ei aita isegi sooda. (lk 52)

*Vaikust on raske taluda, sest vaikus ei anna märku, kas keegi teab, et ta on seal, ja talv on vaikne aastaaeg, sest külm lahutab inimesi. Teeb maailma hääletuks. ( lk 89)

*Teatud eas tähendavad kõik küsimused, mida inimene endale esitab, tegelikult üht ja sama: kuidas tuleks oma elu elada? ( lk 235)

*Inimene, ükskõik milline, saab nii armetult vähe võimalusi elada säärases hetkes. Ajast lahti lasta ja langeda. Midagi meeletult armastada. Kirest lõhkeda. Võib-olla lapsepõlves mõne korra. Aga pärast seda- kui palju hingetõmbeid me teeme endast väljas? Kui palju on puhtaid tundeid, mis panevad meid valjusti ja häbenemata hõiskama? Kui palju kordi saame võimaluse kogeda õndsat mälukaotust?( lk 235)

*Igasugune kirg on lapsik, banaalne ja naiivne. See ei ole õpitud, vaid vaistlik, nii et see ujutab meid üle. Paiskab meid jalust ja uhub minema. Kõik meie tunded on maised, aga kirg elab kosmoses, sellepärast kirge väärtustataksegi. Väärtuse mõõt ei ole see, mida kirg meile annab, vaid see, millised riskid sellega kaasnevad. (lk 235)

* Inimene ei vali olusid, aga ta valib oma tegusid... , aga kas meist saavad sellised inimesed, nagu me oleme, meie valikute või olude tõttu? Kumb on raskem- kas olla hüppaja või see, kes jätab hüppamata? ( lk 252)

* Sest kui me ei andesta neile, keda me armastame, kes meile siis alles jääb? Mis on armastus, kui see ei tähenda armastamist ka siis, kui armastatu ei ole seda väärt? ( lk 253)

* Surm on alati ebaõiglane. Iga leinaja otsib süüdlast. Meie raev põrkab alati vastu halastamatut teadmist, et surmas ei ole keegi süüdi. Aga mis siis, kui keegi oleks süüdi? Kui sa teaksid, kes on sinult röövinud selle, keda sa armastad? Mida sa teeksid? Mida sa käes hoiaksid? ( lk 254)

* Surm on jõuetus. Jõuetus on ahastus. Ahastavad inimesed teevad meeleheitlikke tegusid. ( lk 255)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar