pühapäev, 3. jaanuar 2021

Milan Kundera "Identiteet"

 


* See siis ongi sõpruse aine ja tõeline olemisõigustus- olla teisele see peegel, millest too saaks vaadelda oma kunagist pilti, mis ilma sõpradevahelise igavese lobata oleks juba õige ammu haihtunud. ( lk 13)

* Tunnete vastu ei saa parata, need on olemas ega allu tsensuurile. Võib ju endale ette heita mõnd tegu, mõnd öeldud sõna, aga tundeid ei saa endale ette heita, sest nende üle ei ole meil voli. ( lk 40)

* Silm- hinge aken, punkt, kuhu on koondatud näo ilu, inimese identiteet. Samas on nägemine instrument, mida tuleb ühtelugu pesta, niisutada, hooldada spetsiaalse vedelikuga, milles sisaldub teatud annus soola. Nägemist, suurimat inimesele antud imedest, katkestab korrapäraselt mehaaniline pesemisliigutus. ( lk 58)

*Kui mees kirjutab naisele kirju, teeb ta seda selleks, et valmistada ette pinnast, millelt püüda teda võrgutada. Ja kui naine varjab kirju, tahab ta tänase diskreetsusega kaitsta homset seiklust. Ja kui ta hoiab kirju alles, on ta valmis mõistma seda seiklust kui armulugu. ( lk 86)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar